CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sila Tekan Untuk Saya...♥♥. SAYANG KAMOO ♥♥

♥♥ Jejak Jari Kalian Untuk Saya Melawat ... ♥♥

Wednesday, July 31, 2013

Kecemasan di Jabatan Kecemasan


Assalam sekali lagi ...
sedar tak sedar dah tinggal  seminggu lagi kita berpuasa dan 
tahun ni awesome sekali puasa ak cuz puasa dekat Jabatan Kecemasan Hosp Taiping..

Penat tu tak de la sangat..
ikut hari patient ni pun..
kes-kes kecemasan pun bukan selalu ada kan..
ak pun mintak sangat2 takde kes teruk2 masuk...
kesian kot tengok..

Orang tua ngan kanak2 kesian sangat...
biasa sebab chest pain..
Sesak nafas..ermmm...
kemalangan pun ada gak..

Senang kata, banyak kes jugak la yang masuk emergency tu...

Tapi hari ini dalam sejarah sepanjang hampir 3 tahun ak menuntut ilmu ni, ak menangis masa tgh keje..
serius ak tak tahan giler ngan situasi tadi..

Korang pernah masuk wad tak ?..
kalau tak pun mesti tau kalau masuk wad kene pasang jarum kat tangan untuk bagi ubat dan dll kan..
tu dipanggil branula

Sem 6 ak kene ade pengalaman insert baranula tu..
peraturan kata boleh buat kat Jabatan Kecemasan je. Kalau kat wad tu dah jadik keje doktor..
walaupun ak sebagai student nurse tau buat tapi kami takleh buat..
menyalahi peraturan hospital..
So ape yg korang harapkan kalau dah kat wad ak takleh nak insert branula tu??

Tadi patient belambak insert branula untuk bagi ubat secara intravenous..
tapi mintak kat staff nurse yang jaga bilik observation, dia tak bagi..

Seriously belambak ok...
Bhukan ak mintak nak insert kat red atau yellow zone pun..
Kat bilik observation tu aman damai je..

Kalau dia bagi peluang kat kami student ni untuk belajar,
pada masa akan datang tak akan ada jururawat terlatih yang dah dilantik dalam perkhidmatan tak kompeten bab2 insert branula ni..

Ak bersyukur sangat2 at least ak pernah insert sekali kat patient, dan ak berjaya je..
takde ape pun jadi kat pt tu ..
so apa masalahnya??

Alasan staff nurse tadi tak nak bagi ak insert branula tu sebab dia tak pandai observe @ ajar orang..
come on la..dia dah ada post basic kot...
Apa yang tak pandai nya....

Ak terlampau stress sampai nak menitik air mata dalam bilik tu..
tahan punya tahan last2 menitik laju-laju depan member2..
malu la jugak tapi sebab geram sangat..ak buat derkk je..
ak menangis jugak ..

Lepas2 nangis kepala pening sebab takleh nangis kuat2..kang patient green zone dengar pelik pulak..
haha...

Sedih kalau dapat staff nurse yang jenis ta percaya kat orang ni..
Ape guna tah ak gi praktikal sana kalau stakat jadik drip stand je..
Ak bukan jenis habis cross tak yah buat dah prosedur tu..
 kalau boleh, ak nak buat lagi dan l;agi sampai ak mahir..
ni tak..dah la cross tak abes lagi, nak buat keje pon tak bagi..

Tapi noted.. bukan semua staffnurse cam tu..
sesetengah je.
1st time insert branula ngan staff nurse gak.. 
tapi staff nurse ni dia baik...dia bagi kita cari pengalaman. 
Nanti nak kerja tak susah , tak kekok...

Usaha tangga kejayaan..
esok ak nak try tanya org len pulak suh supervise ak time nak amek drh ngan insert branula..
'ak tak kira...
ak nak buat jugak
.....
...
..
.

Azam untuk esok lusa sebelum balik cuti raya..
haha
Tata u olsss...

2 246 menaip-naip...:

Anonymous

Pyh klu jmpa staf y xpercaya kt kte ni..
ktowg kt HTI ni pn sme.. sruh ktowg wat tapi pastu cek blik stat dpn patient..buat malu ktowg je
da sem 6 kot..klu xcya kt ktowg wt sendri abis cite

RynieNas * KyuRyn

Cik/En Anonymous...situasi kita sama...kita nak belajar bukan nak main2...
takde la kita nak buat sesuatu yang membahayakan pt pun...
Bila lagi nak kumpul pengalaman, time student la..
kene marah pun takpe..nanti dah jadik staf...buat salah tu da sepatutnya tak boleh dah sbb kita involve ngan nyawa manusia kot...

sedih sangat...huuuuuuuuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...